Як привчити дитину до горщика швидко та без стресу

Як привчити дитину до горщика швидко та без стресу

Одні з найбільш хвилюючих тем для батьків дітей до 3 років як привчити дитину до горщика, коли це пора починати і що робити, якщо дитина відмовляється ходити на горщик. АГУСІК впевнений, що цей важливий процес дорослішання дитини повинен проходити максимально спокійно без дитячих істерик та батьківських нервових зривів. Тому сьогодні розповімо, з якого віку пора привчати дитину до горщика, а ще поділимося порадами експертів, як це зробити швидко і без стресу для дитини і батьків.

Коли потрібно починати знайомити дитину з горщиком

Коли дитина буде до цього готова. Вже доведено, що це трапляється не раніше 18-місячного віку у півторарічної дитини вже може бути досить розвинений зв'язок між нервовою системою і м'язами, він може усвідомлено ходити в туалет. Тут одразу зазначимо, що може в 1,6 року не означає повинен в 1,6 року. Хтось готовий в 1,6, а хтось «дозріває» тільки у 2,5 років. Поріг у 18 місяців позначений, тому що раніше починати привчати малюка до горщика не має сенсу він ще не буде готовий ні фізично, ні емоційно. Більшість дітей опановують мистецтво користуватися горщиком в період з 18 до 30 місяців.

А сусідка / родичка розповідала, що привчила дитину до горщика в 9 місяців. У неї ж вийшло!

Відразу згадується анекдот:

- Доктор, допоможіть! Мої подруги розповідають, що їх 3-річні діти вже щосили говорять на чотирьох мовах, вміють множити двозначні числа в розумі! А мій нічого такого не вміє, хоча старше їх на рік!

- І що?

- Як що? Я теж так хочу!

- Ну так в чому проблема? Розповідайте, що ваш теж вміє.

Прихильники раннього висаджування на горщик кажуть, що тільки ліниві мами цим не займаються і це так чудово, коли піврічний малюк вже робить свої справи у горщик. Насправді висаджування з перших місяців життя ніяк не пов'язане з усвідомленим ходінням дитини на горщик, це абсолютно різні речі. За допомогою висаджування можна виробити у дитини певний рефлекс (наприклад, чую «пі-пі» пісяю), проте це не про усвідомленість в користуванні горщиком.

Дитина до 18 місяців ще не контролює свої позиви в туалет, не може довго терпіти і не попереджає заздалегідь про те, що зараз буде справляти нужду у малюка ще просто недостатньо розвинений зв'язок між м'язами і ЦНС, тому сигнали про наповнення сечового міхура або готовності кишечника до дефекації ще не надходять у головний мозок в потрібний час. Відповідно, дитина просто не встигає зрозуміти, що хоче пісяти вона просто відразу пісяє. Звичайно, можна почати привчати до горщика в 9 місяців, щодня витрачати на це чимало сил та часу, і успішно завершити процес приблизно до 2 років дитини. А можна почати в 1,6 і завершити до тих же 2 років повністю легше, швидше, комфортніше для мами і дитини.

Як зрозуміти, що дитина готова ходити на горщик

Вік 18 місяців орієнтир. Більшість дітей в цьому віці досить готові до ходіння на горщик, але деякі малюки можуть бути готові вже в 17 місяців або тільки в 30 місяців це все варіанти норми. Спостерігайте за дитиною, і ви побачите сигнали готовності:

  •          Дитина розуміє, що таке «сухо» і «мокро».
  •          Малюк усвідомлює бажання справити нужду, повідомляє про це словами / жестами / поведінкою.
  •          Дитина здатна самостійно зняти трусики і сісти на горщик.
  •          Дитина реагує на похвалу, прагне отримати схвалення батьків.
  •          Малюк демонструє, що йому некомфортно в забрудненому підгузку.
  •          Памперс може залишатися сухим 2 години поспіль (цей сигнал говорить про те, що малюк вже може терпіти).
  •          Дитина розуміє значення слів «пісяти» і «какати».
  •          Дитина проявляє інтерес до горщика, цікавиться туалетною кімнатою і тим, що там роблять інші люди.

Якщо ви спостерігаєте хоча б половину перерахованих вище сигналів і ваші діти досягли віку 1,6 року, можна починати процес привчання до горщика. Головне не наполягайте і не змушуйте, а терпляче пояснюйте і пропонуйте. І хваліть, обов'язково хваліть за будь-який інтерес дітей до горщика, за кожен маленький успіх!

Який горщик купити для дитини

Щоб знайомство малюка з горщиком пройшло успішно, вибирайте гарну модель горщика зручну, привабливу, за бажанням з додатковими функціями. А вибрати в АГУСИКУ є з чого:

  •          Класичні горщики. Стандартні моделі «без наворотів», всіляких забарвлень. Можуть бути декоровані зображенням казкових персонажів, героїв мультфільмів.
  •          Міні-унітази. Горщики в вигляді унітазів з кришкою, відповідним сидінням. З таким горщиком буде легше в подальшому привчити дитину користуватися дорослим унітазом, адже в ньому малюк не побачить нічого незвичного.
  •          Анатомічні горщики. Анатомічно правильні моделі, з високими спинками дитині буде зручно сидіти на таких.
  •          Музичні горщики. Як «нагороду» за успіх такі моделі програють приємні мелодії, закріплюючи у малюка позитивні асоціації з горщиком.

Звичайно, дати універсальну пораду для всіх неможливо у кожної дитини свої потреби і бажання. Але консультанти АГУСИКА готові персонально допомогти кожному клієнту телефонуйте, допоможемо обрати кращий горщик для вашого малюка!

Що робити, якщо дитина боїться горщика

Якщо дитина навідріз відмовляється ходити на горщик, подумайте, з чим це може бути пов'язано. Чи був стресовий фактор під час знайомства малюка з горщиком? Лякаючим спогадом може бути не тільки батьківський крик або випадкове падіння, але і такі деталі, як занадто холодна поверхня горщика або незручна поза, яку дитині доводиться приймати під час сидіння на горщику (якщо модель обрана надто маленька або завелика). Стресовий фактор знайдений? Відмінно, ви знаєте, з чим працювати.

  •          Приберіть горщик мінімум на 2 тижні з поля зору дитини (і не кажіть про нього).
  •          Позбавтесь від стресових факторів (оберіть зручну модель горщика, розмовляйте з малюком спокійно, спробуйте метод казкотерапії, в складних ситуаціях можна звернутися за допомогою до дитячого психолога).
  •          Через 2 тижні повторіть перший етап знайомства з горщиком. Не наполягайте, пропонуйте малюкові сходити на горщик обережно. Якщо дитина навідріз відмовляється і нервує знову приберіть горщик на 1-2 тижні.
  •          Якщо все вийшло успішно обов'язково похваліть малюка. Хваліть його за кожен успіх на горщику, за кожну самостійну спробу сісти на горщик і справити нужду. І не сваріть за промахи, будьте терплячі.

Навіть коли ви впевнені, що ніякого стресу, пов'язаного з горщиком, дитина не відчувала, все одно зробіть 2-тижневу перерву. У віці 1.6-2 року малюки розвиваються стрімко, і 2 тижнів може бути цілком достатньо, щоб ставлення дитини до горщика змінилося.

Як бути з горщиком в подорожі

Якщо процес привчання дитини до горщика вже стартував, переривати його не варто, адже потім все доведеться починати заново. Звичайно, возити з собою улюблений горщик малюка теж не завжди зручно як не крути, він займає досить місця, а в подорожі кожен квадратний сантиметр багажу на рахунку. На щастя, існує дуже практична річ дорожній горщик, який може значно полегшити життя батькам і дітям. Дорожні горщики компактні, легкі, а ще з ними в комплекті зазвичай продаються одноразові вбираючі вкладиші (якщо вилити вміст горщика ніде, вкладиші допоможуть без проблем дістатися до найближчого відповідного місця, і в машині нічого не проллється).

Купити зручні та практичні горщики можна тут: https://agusik.com.ua/ru/387-gorshki. Впевнені, серед них є той самий, який сподобається вашому малюкові з першого погляду!