Перший прикорм: з чого почати?

Перший прикорм: з чого почати?

Стандарти введення прикорму змінюються з часом і можуть відрізнятися в різних країнах. Якщо ще 30 років тому вважалося нормою годувати 4-місячних малюків манною кашею і яблучним соком, то сьогодні таке меню не порекомендує жоден педіатр, адже на сьогодні досить досліджень, які підтверджують користь чи шкоду різних продуктів для незміцнілого дитячого організму. Пропонуємо поговорити докладніше про те, з чого потрібно починати перший прикорм, а які продукти варто відкласти на потім.

Коли час вводити перший прикорм?

Згідно з сучасними стандартами, для визначення часу початку прикорму не має значення, на якому вигодовуванні знаходиться немовля грудному або штучному. ВООЗ рекомендує перший прикорм починати у віці 6 місяців (в окремих випадках, при поганому набиранні ваги дитиною, медики можуть радити почати вводити прикорм в 4 місяці).

Прикорм вводять поступово, спостерігаючи за реакцією дитячого організму і пропонуючи дитині різноманітну за смаком, консистенцією, запахом і текстурою їжу. Кращий час для введення нового продукту в раціон з 9 по 11 годину ранку (протягом дня можна буде простежити, як дитина відреагувала на новинку). Кожен новий продукт додавайте в раціон як один компонент страви тільки броколі, тільки кабачок, тільки м'ясо (щоб при появі небажаної реакції можна було зрозуміти, на що зреагував дитячий організм). Пюре з двома та більшим числом компонентів треба вводити, коли дитина вже познайомилася з кожним з інгредієнтів.

Важливо: відповідно до сучасних рекомендацій педіатрів, воду до 6 місяців дітям пропонувати не потрібно вони отримують необхідну кількість рідини з молочної суміші або молока матері. Але з введенням прикорму треба поступово збільшувати обсяг пиття, так як в складі звичайних продуктів менше води, ніж в грудному молоці або молочної суміші. Між годуваннями пропонуйте малюкові дитячу бутильовану або кип'ячену воду. Норма споживання води у віці 6-12 місяців: 150-200 мл на добу.

Потрібно підтримувати харчовий інтерес, але не змушувати 6-місячну дитину їсти нові продукти в певному асортименті / обсязі. Пам'ятайте, що мета прикорму знайомство з новими продуктами і підтримка харчового інтересу, але ніяк не заміна грудного / штучного вигодовування. До того ж, у дитини теж будуть свої вподобання одні продукти будуть подобатися їй більше інших, і це нормально.

Чому не варто вводити прикорм раніше 6 місяців?

Організм дитини після народження пристосовується до цього світу, зокрема органи шлунково-кишкового тракту і нирки повинні «дозріти» для першого контакту з прикормом. Як правило, до 6-місячного віку шлунково-кишковий тракт і нирки дитини досить підготовлені, присутні необхідні моторні навички для споживання їжі (якщо це не спростовують медичні висновки про стан здоров’я дитини).

Чи варто продовжувати грудне вигодовування з введенням прикорму?

Якщо у мами є бажання і немає ніяких медичних протипоказань варто продовжувати годувати грудьми. Немає ніяких об'єктивних причин для переривання ГВ з початком прикорму. Прикорм це етап знайомства малечі з новими продуктами, а не заміна основного харчування. Частоту прикорму і обсяг пропонованої дитині їжі потрібно збільшувати поступово.

Овочі як перший прикорм

Саме з овочевих пюре педіатри радять починати перший прикорм, так як овочі добре перетравлюються і мають вкрай низький ризик розвитку алергічної реакції. Починати овочевий прикорм потрібно з однокомпонентних пюре, наприклад з пюре з кабачка або броколі, одними з перших можна вводити в раціон малюка кольорову капусту і гарбуз ці овочі вважаються одними з самих корисних для прикорму, вони містять багато вітамінів і мікроелементів, клітковини і корисних білків. Рекомендуємо:

  •          Пюре з кабачка. Цей овоч багатий залізом, міддю, магнієм, калієм, кальцієм і фосфором, фолієвою кислотою і вітамінами В1, В2, С.
  •          Пюре з цвітної капусти. Цвітна капуста містить багато заліза, клітковини, білка, вітамінів (А, К, D, групи В) і мінералів, також в її складі є незамінні амінокислоти триптофан і аргінін.
  •          Пюре з гарбуза. У гарбузі багато бета-каротину, калію, заліза, магнію, вітаміну С, К, Е, клітковини і корисних білків. Каротину в гарбузі в 5 разів більше, ніж у моркві.

Коли дитина познайомиться з декількома овочами, можна пропонувати йому пюре з декількох компонентів (якщо всі інгредієнти малюк переносить добре).

Каші як перший прикорм

Зазвичай каші вводять в дитячий раціон після овочевих пюре, але бувають винятки наприклад, педіатр може рекомендувати почати прикорм з каш, якщо малюк погано набирає вагу. Першими кашами обирають низькоалергенні безглютенові рисову, гречану і кукурудзяну.

До злаків, які містять глютен, відносять жито, пшеницю, просо, овес, ячмінь. Сучасні педіатри не висувають суворих вимог до термінів введення в прикорм глютенових каш, але підкреслюють, що кількість глютену в дитячому раціоні не повинна бути великою.

Коли малюк встигне познайомитися з кашами, овочами і фруктами, можна поєднувати ці компоненти і готувати більш складні страви наприклад, гречку з морквою і брокколі або рис з яблуками і бананом.

М'ясні продукти як перший прикорм

М'ясо не вважається продуктом вибору для першого прикорму, його вводять в раціон після того, як дитячий організм познайомиться з овочами, кашами та фруктами. Терміни введення м'яса в дитяче меню залежать від того, коли було розпочато прикорм. Якщо педіатр не призначив інше, то при початку прикорму в 6 місяців м'ясо вводять в меню у 8 місяців. Якщо малюк погано набирає вагу, допускається введення м'яса з 7 місяців, а якщо дитину відносять до групи ризику по розвитку анемії, медики можуть порадити давати м’ясо вже в 5-6 місяців. Кращі варіанти м'яса для першого прикорму:

Свинина та гусятина жирні сорти м'яса, їх рекомендують вводити в дитячий раціон не раніше 3-річного віку дитини.

Молочні продукти як перший прикорм

У 6 місяців дитина ще перебуває на грудному вигодовуванні або їсть адаптовану суміш, тому вводити молочні продукти в якості першого прикорму недоцільно дитина вже харчується молоком, його меню потрібно урізноманітнити іншими продуктами для насичення організму залізом та іншими поживними речовинами. Після овочів і каш можна потроху додавати в раціон малюка кисломолочні продукти з 7-8 місяців вводять нежирний дитячий сир, до 8 місяців в прикорм додають 5 г вершкового масла в день.

З яких продуктів не можна починати перший прикорм і чому

Незбиране коров'яче молоко

Педіатри не рекомендують знайомити дитину з цільним коров'ячому молоком до 1 року. Коров'яче молоко дає велике навантаження на печінку і нирки малюка, перетравлювання молока важка ноша для дитячого шлунка. В якості основного молочного харчування дитина до 1 року повинна отримувати грудне молоко матері або адаптовану молочну суміш, каші для прикорму готують безмолочні або з додаванням молочної суміші (грудного молока).

Солодощі, солодкі каші, сирки з цукром і т.д.

Цукор впливає на майбутню харчову поведінку, сприяє розвитку карієсу, цукрового діабету та ожиріння, підсилює процеси бродіння в кишечнику (привіт, коліки!). З'ївши трохи солодкого, дитина отримує ілюзію насичення і може відмовлятися від основної їжі. Не треба підсолоджувати прикорм, щоб не сформувати у дитини шкідливі харчові звички. Також педіатри радять починати знайомство малюка з новими продуктами з овочевих пюре, а не з фруктових (бо фрукти солодші).

Звичайно, дитині сподобається солодкий сирок, якщо ви його запропонуйте в якості першого прикорму. Але варто розуміти, що 6-місячна дитина ще не має досвіду з різноманітністю смаків, вона тільки знайомиться з їжею і для неї буде смачним і сирок без цукру.

Експерти рекомендують уникати солодких напоїв і підсолодженої їжі для дітей до 1 року. Потреба в цукрі дітей до 1 року 4 грами на день (менше 1 чайної ложки), цю кількість цукру малюки перших місяців життя отримують з материнського молока або молочної суміші, а з введенням прикорму з овочів і фруктів. Після 1 року можна потроху знайомити дітей з солодощами, зокрема вводити в раціон варення та солодку випічку, а з 1,5 років зефір, мармелад, пастилу.

Солоні страви, солоні консервовані овочі і т.д.

Сіль покращує смак їжі, але при цьому збільшує навантаження на нирки і підшлункову залозу. Ми, дорослі, звикли до солоної їжі і не уявляємо, як можна їсти прісні овочеві пюре або супи. Але у 6-місячного малюка досвіду споживання солоної їжі немає, і він просто не може хотіти більш солоний супчик він не знає, що це. Педіатри рекомендують зовсім не солити їжу дітей у віці до 1 року, так як добову норму солі (0,3-0,5 г) дитина отримує з молочних сумішей або материнського молока. Намагайтеся уникати в дитячому меню будь-яких солоних продуктів риби, консервованих овочів і т.д.

Після 1 року можна потроху вводити сіль в щоденний раціон дитини - до 1,5 років досить 0,3 г солі (на кінчику ножа) на добу, у віці 1,5-3 роки - 0,5-1 г солі, з часом можна доводити добове дозування солі до дорослої - 4-5 грамів.

Чи можна вводити прикорм по вегетаріанському меню?

Вегетаріанська дієта небезпечна тим, що значно підвищує ризик появи дефіциту заліза, вітаміну В12, кальцію і білків, фолатів і цинку, а вони, в свою чергу, можуть призвести до незворотних наслідків в організмі (аж до летального наслідку). Тому вегетаріанську дієту для малюка можна застосовувати тільки під наглядом лікаря (доктор оцінить стан дитини і контролюватиме його, призначить додаткове введення вітамінів та мікроелементів для забезпечення правильного росту і розвитку дитини).

При появі небажаної реакції на будь-який продукт приберіть його з дитячого меню та зверніться за консультацією до вашого педіатра. Смачного і корисного прикорму вашим малюкам!